Jak wybrać urządzenia chłodnicze? 

 

Zarówno w sezonie letnim, jak i w pozostałej części roku, jednym z najważniejszych elementów wyposażenia gastronomii są urządzenia chłodnicze. Dotyczy to zarówno małych sklepów i obiektów handlowych, jak i dużych restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych. W tym miejscu warto zastanowić się jakie urządzenie wybrać, aby spełniało nasze potrzeby, a jednocześnie odpowiednio sprawdziło się w danym miejscu.

 

Profesjonalne urządzenia chłodnicze to różnego rodzaju rozwiązania, dedykowane odpowiednim produktom spożywczym, a także specyfice lokalu, w jakim się znajdują. Niezwykle ważne jest sprecyzowanie właściwego typu urządzenia i dobranie najbardziej odpowiedniego modelu pod kątem indywidualnych potrzeb. Dzięki temu można wybrać profesjonalny sprzęt, pasujący swoim charakterem do danego obiektu.

 

W dużych sklepach i supermarketach najlepiej sprawdzają się regały chłodnicze oraz regały mroźnicze, które umożliwiają przechowywanie żywności w odpowiednich temperaturach. Są to urządzenia idealnie nadające się do ekspozycji nabiału i mięsa. Przy wyborze regałów chłodniczych i mroźniczych warto zwrócić uwagę na wielkość powierzchni ekspozycyjnej oraz liczbę półek. Dobrym pomysłem jest także sprawdzenie ich specyfikacji pod kątem zużycia energii.

 

Podobnymi urządzeniami są lady chłodnicze i lady mroźnicze, które od regałów chłodniczych różnią się sposobem ekspozycji. Służą one do ekspozycji mięsa, wędlin, a także mrożonek mięsnych i rybnych. W mniejszych sklepach w tym celu służą chłodziarki skrzyniowe oraz zamrażarki skrzyniowe. Oprócz powierzchni ekspozycyjnej, przy wyborze urządzenia warto skupić się także na ich solidności oraz estetyce, co ma duży wpływ na ich wytrzymałość, a także wyniki sprzedaży.

 

Z kolei na wyposażeniu barowym najczęściej spotykane są lodówki i chłodziarki podblatowe lub innego typu chłodziarki barowe znajdujące się w części widocznej dla klientów. W tego typu obiektach bardzo ważny jest wygląd zewnętrzny danego urządzenia, który przekłada się na ekspozycję przechowywanych w nich napojów. Warto postawić także na jakość chłodzenia, gdyż konsumpcja oferowanych produktów następuje najczęściej niezwłocznie po dokonaniu zakupu.

 

Na rynku gastronomicznym znajduje się także wiele innych urządzeń chłodniczych i mroźniczych. Przy wyborze każdego z nich należy zastanowić się nad wieloma elementami, aby zakupiony sprzęt spełniał nasze wymagania.