Patelnie wolnostojące

Produktów: 34

Jeśli prowadzisz własną restaurację lub bar, z pewnością doskonale wiesz, jak ogromnym problemem może być niedostatek urządzeń służących do przygotowywania gorących, smażonych bądź pieczonych potraw. Tradycyjne naczynia kuchenne używane w gospodarstwach domowych oraz małych lokalach gastronomicznych w dłuższej perspektywie czasowej nie są w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb publicznych jadłodajni. Marzy Ci się takie urządzenie, na którym w jednym czasie można przygotować wiele posiłków? To pragnienie można łatwo przekuć w rzeczywistość. Wystarczy, że zaopatrzysz się w tym celu w patelnie wolnostojące. Jest to specjalistyczny sprzęt umożliwiający przyrządzanie równolegle różnych dań przy użyciu wszelkich dostępnych sposobów – pieczenia, smażenia, gotowania, duszenia itp. Taki ogromny rondel znacznie skraca czas oczekiwania klientów restauracji na posiłek, wzmagając tym samym ich poziom zadowolenia z korzystania z usług danego punktu gastronomicznego. Teraz każdego gościa można traktować z należytym szacunkiem, podając mu potrawy w tym samym czasie, co innym osobom.

czytaj więcej

Filtry i Kategorie

Patelnie wolnostojące wychodzą naprzeciw potrzebom dużych profesjonalnych kuchni. Znacznie ułatwiają one pracę kucharzom, którzy w tym samym czasie mogą na nich przygotowywać posiłki dla kilku, a nawet kilkunastu gości. Dania przygotowane na patelni gastronomicznej zachowują swój niepowtarzalny smak oraz aromat. Nie do przecenienia jest także bogactwo ich walorów odżywczych.

Wysokiej jakości patelnie wolnostojące

Jeśli zastanawiasz się, czy warto zaopatrzyć się w patelnie wolnostojące, powinieneś wiedzieć o ich zaletach. Wśród nich wymienia się przede wszystkim:

  • wykonanie z najwyższej jakości stali nierdzewnej, gwarantującej urządzeniu trwałość i możliwość wieloletniego użytkowania;
  • duża wydajność pracy;
  • łatwość usuwania zabrudzeń powstałych w trakcie normalnego smażenia czy pieczenia;
  • oszczędność czasu i energii elektrycznej poprzez skrócenie czasu pracy sprzętu;
  • brak szkodliwego oddziaływania przygotowywanych potraw dla zdrowia człowieka.

Patelnie uchylne w jakimś sensie pełnią funkcje zbliżone do tradycyjnych rondli, jakkolwiek zadania te realizowane są na masową skalę. Dzięki nim istnieje możliwość równoległego wykonywania różnych czynności, np. smażenia kotletów, gotowania dania jednogarnkowego czy pieczenia szaszłyków (cechą wspólną wszystkich dań jest ich przygotowywanie w głebokim tłuszczu). Do wyprodukowania obudowy rondli stosuje się zazwyczaj stal nierdzewną, gwarantującą wytrzymałość i stabilność konstrukcji oraz chroniącą ja przed uszkodzeniami mechanicznymi. Na szczególną uwagę zasługuje jednak przede wszystkim żeliwna powierzchnia grzewcza, której największą zaletą jest równomierne rozprowadzanie ciepła po całym jej obszarze. Nieważne, z czego zrobione jest kładzione na patelni wolnostojącej naczynie. Efekt zawsze będzie taki sam – znakomicie przyrządzona potrawa, przygotowana w taki sposób, aby wydobyć z niej jak najwięcej smaku i aromatu.

Patelnie wolnostojące – cechy charakterystyczne

W przeciwieństwie do tradycyjnych patelni ich wolnostojące odpowiedniki wyróżniają się dużymi rozmiarami i rozległą płytą grzewczą, na której bez trudu mieści się co najmniej kilka naczyń. Pewne ułatwienie w ich regularnym użytkowaniu stanowi przechylny obszar roboczy, usprawniający proces usuwania zabrudzeń z powierzchni urządzenia. Przyrządzone posiłki niemal natychmiast są gotowe do wyjęcia i spożycia. Dla patelni gastronomicznych musi znaleźć się miejsce w każdym lokalu gastronomicznym. Warto przy tym zresztą zauważyć, że urządzenie to nie musi mieć jednej stałej lokalizacji w kuchni. Jego lekkość i mobilność sprawia, że w razie zaistnienia takiej potrzeby można je przesunąć w inne miejsce (albo przenieść do innego pomieszczenia).

Zastanawiasz się, gdzie nabyć najlepsze patelnie wolnostojące? Sklep Benler oferuje Ci zarówno modele gazowe, jak i elektryczne. Duża część z nich wyposażona jest w regulujący temperaturę termostat. Ciekawym rozwiązaniem może być zwłaszcza wybór patelni zamontowanej na specjalnym stelażu. Ręczny przechył misy umożliwia sprawne zlewanie oleju po zakończeniu smażenia lub pieczenia.