Piece piekarnicze i cukiernicze

Produktów: 8

Piec piekarniczy jest niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni, w której przygotowuje się wypieki. Wśród nowoczesnych urządzeń tego typu szczególnie warte polecenia są piece konwekcyjne i konwekcyjno-parowe. Posiadają specjalny układ grzewczy, który sprawia, że temperatura wewnątrz urządzenia rozkłada się równomiernie, a przygotowywane w nim potrawy nie wysychają i są równo wypieczone w każdym miejscu. Zakup pieca piekarniczego konwekcyjnego przekłada się również oszczędność energii elektrycznej. Dostępne modele pieców piekarniczych mają różne pojemności, dzięki czemu znajdują zastosowanie zarówno w małych, domowych kuchniach (urządzenia o pojemności do 19 l),jak i profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Szczególnie dużą popularnością cieszą się te pochodzące od uznanych producentów: Hendi, Bartscher czy Unox.

czytaj więcej

Filtry i Kategorie

Konwekcyjne piece piekarnicze

Wśród nowoczesnych pieców piekarniczych prym wiodą piece konwekcyjne. Technologia, jaką wykorzystują pozwala na znacznie szybsze przygotowywaniu pieczywa, co przekłada się energooszczędność i wydajność. Zbudowane są z komory, wyposażonej w system grzewczy oraz termoobieg. Konwekcyjne piece piekarnicze służą zarówno do podgrzewania, jak i wypiekania pieczywa i bułek. Ich ważną cechą jest również układ nawilżający, który zapewnia odpowiednią wilgotność dań, które się w nich przygotowuje. Wszystkie dostępne modele mają przeszklone drzwi i profesjonalny układ sterowniczy, który pozwala na dokładne kontrolowanie postępów pracy.

Piece piekarniczo-cukiernicze, konwekcyjno-parowe

Piece piekarniczo-cukiernicze są konstruowane tak, żeby minimalizować utratę energii cieplnej poprzez doskonałą izolację ścian i zastosowanie specjalistycznych uszczelek drzwiowych. Z kolei intuicyjna obsługa sprawia, że z przygotowaniem wypieków poradzi sobie każdy, nawet najmniejszy stażem adept sztuki piekarniczej. Profesjonalne piece piekarnicze pracują w trybach konwekcyjno-parowych. W zależności od wybranego programu pracy, mogą generować parę o temperaturze od 30 do 130°C, a także gorące powietrze bądź kombinację pary i gorącego powietrza. W piecach konwekcyjno-parowych stale mierzona jest wilgotność w komorze i w zależności od jej poziomu, mamy możliwość zwiększenia wilgotności wewnątrz pieca lub odprowadzenie pary na zewnątrz, co przekłada się na oszczędność czasu i pieniędzy.