Niezawodne okapy ze stali nierdzewnej
Produktów: 180Trudno wyobrazić sobie gotowanie w profesjonalnej kuchni bez właściwej wentylacji, którą zapewniają okapy. Zadaniem okapów gastronomicznych jest nie tylko usuwanie nadmiaru pary wodnej znad urządzeń kulinarnych, ale także redukowanie ciepła, zapachów i cząsteczek tłuszczu, unoszących się w powietrzu. Profesjonalne okapy znacznie poprawiają komfort i higienę pracy, a także korzystnie wpływają na bezpieczeństwo osób, które przebywają w kuchni. Obniżają przy tym temperaturę wewnątrz pomieszczenia i jego wilgotność. Dzięki okapom znacznie łatwiej zachować kuchnię w czystości, ponieważ, ulatniające się podczas gotowania, cząsteczki tłuszczu nie osadzają się na meblach, urządzeniach i ścianach. Najlepsze okapy gastronomiczne mają łatwo wymienialne filtry i są wyposażone w łapacze tłuszczu, dzięki czemu ich praca jest bardziej efektywna i wydajna.

1 679,15 zł1 865,73 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie

2 790,53 zł3 100,58 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie

3 103,70 zł3 448,55 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie

7 613,60 zł8 651,82 zł
Dostarczamy w 6-8 dni

15 843,11 zł16 676,96 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

1 583,67 zł1 759,64 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie

15 332,47 zł16 139,45 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

14 902,46 zł15 686,81 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

14 257,45 zł15 007,85 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

13 639,32 zł14 357,18 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

14 123,08 zł14 866,40 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

13 693,07 zł14 413,76 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

13 074,93 zł13 763,09 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

12 483,67 zł13 140,71 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

12 067,10 zł12 702,21 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

11 623,65 zł12 235,43 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

11 153,33 zł11 740,35 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

10 844,26 zł11 415,02 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

14 136,51 zł14 880,54 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

13 706,51 zł14 427,90 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

13 115,24 zł13 805,52 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

12 510,55 zł13 169,00 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

12 067,10 zł12 702,21 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

11 623,65 zł12 235,43 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

11 113,02 zł11 697,92 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

10 803,95 zł11 372,58 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

14 459,02 zł15 220,02 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

2 919,10 zł3 243,45 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie

14 029,01 zł14 767,38 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

13 397,44 zł14 102,57 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

12 752,42 zł13 423,61 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

12 322,42 zł12 970,97 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie

11 784,91 zł12 405,17 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
Rodzaje okapów gastronomicznych
Okapy gastronomiczne można podzielić (ze względu na miejsce, w którym się je montuje) na dwa rodzaje: centralne oraz przyścienne. Okapy centralne są instalowane na środku kuchni nad urządzeniami gastronomicznymi, a przyścienne pojawiają się w tych kuchniach, w których ciąg kuchenny znajduje się przy ścianie. Mogą też mieć różne kształty: skośne, trapezowe, skrzyniowe – i sposoby działania: wyciągowe i nawiewno-wyciągowe. Okapy wyciągowe jedynie odprowadzają powietrze z cząsteczkami tłuszczu na zewnątrz budynku. Z kolei te nawiewno-wyciągowe zapewniają cyrkulację powietrza w pomieszczeniu, czyli wymianę pary z gotowania na czyste powietrze, które dodatkowo obniża temperaturę.
Okapy nawiewno-wyciągowe można je podzielić na kilka rodzajów:
- okapy kompensacyjne – powietrze kompensacyjne nawiewane jest do pomieszczenia,
- okapy indukcyjne – powietrze indukcyjne nawiewane jest na filtry,
- okapy kompensacyjno-indukcyjne – zarówno indukcyjne, jak i kompensacyjne powietrze nawiewane jest do pomieszczenia jednocześnie.
Najlepsze okapy gastronomiczne
Wybór odpowiedniego okapu do kuchni powinien być uzależniony od urządzeń grzewczych, które znajdują się pod nim, jeśli urządzenie ma odprowadzać zapachy, dym i ciepło znad frytownicy czy kontakt grilla, powinno mieć szerokość stołu gastronomicznego, na którym jest ustawione. Z kolei okapy umieszczane nad piecami powinny być o 20–30 cm szersze, ponieważ te o wymiarach zbliżonych do pieca nie będą wystarczająco efektywne przy otwieraniu urządzenia.