Niezawodne okapy ze stali nierdzewnej
Produktów: 180Trudno wyobrazić sobie gotowanie w profesjonalnej kuchni bez właściwej wentylacji, którą zapewniają okapy. Zadaniem okapów gastronomicznych jest nie tylko usuwanie nadmiaru pary wodnej znad urządzeń kulinarnych, ale także redukowanie ciepła, zapachów i cząsteczek tłuszczu, unoszących się w powietrzu. Profesjonalne okapy znacznie poprawiają komfort i higienę pracy, a także korzystnie wpływają na bezpieczeństwo osób, które przebywają w kuchni. Obniżają przy tym temperaturę wewnątrz pomieszczenia i jego wilgotność. Dzięki okapom znacznie łatwiej zachować kuchnię w czystości, ponieważ, ulatniające się podczas gotowania, cząsteczki tłuszczu nie osadzają się na meblach, urządzeniach i ścianach. Najlepsze okapy gastronomiczne mają łatwo wymienialne filtry i są wyposażone w łapacze tłuszczu, dzięki czemu ich praca jest bardziej efektywna i wydajna.
2 523,33 zł2 803,70 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie
1 407,60 zł1 564,00 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie
2 268,72 zł2 520,80 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie
4 453,61 zł4 948,45 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie
1 365,17 zł1 516,85 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie
1 474,88 zł1 638,75 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie
12 880,58 zł13 558,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
1 287,54 zł1 430,60 zł
Termin produkcji: 3-4 tygodnie
12 465,43 zł13 121,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
12 115,83 zł12 753,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
11 591,43 zł12 201,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
11 088,88 zł11 672,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
11 482,18 zł12 086,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
11 132,58 zł11 718,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
10 630,03 zł11 189,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
10 149,33 zł10 683,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
9 810,65 zł10 327,00 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
9 450,13 zł9 947,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
9 067,75 zł9 545,00 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
8 816,48 zł9 280,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
11 493,10 zł12 098,00 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
11 143,50 zł11 730,00 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
10 662,80 zł11 224,00 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
10 171,18 zł10 706,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
9 810,65 zł10 327,00 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
9 450,13 zł9 947,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
9 034,98 zł9 510,50 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
8 783,70 zł9 246,00 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
11 755,30 zł12 374,00 zł
Termin produkcji: 2-3 tygodnie
Rodzaje okapów gastronomicznych
Okapy gastronomiczne można podzielić (ze względu na miejsce, w którym się je montuje) na dwa rodzaje: centralne oraz przyścienne. Okapy centralne są instalowane na środku kuchni nad urządzeniami gastronomicznymi, a przyścienne pojawiają się w tych kuchniach, w których ciąg kuchenny znajduje się przy ścianie. Mogą też mieć różne kształty: skośne, trapezowe, skrzyniowe – i sposoby działania: wyciągowe i nawiewno-wyciągowe. Okapy wyciągowe jedynie odprowadzają powietrze z cząsteczkami tłuszczu na zewnątrz budynku. Z kolei te nawiewno-wyciągowe zapewniają cyrkulację powietrza w pomieszczeniu, czyli wymianę pary z gotowania na czyste powietrze, które dodatkowo obniża temperaturę.
Okapy nawiewno-wyciągowe można je podzielić na kilka rodzajów:
- okapy kompensacyjne – powietrze kompensacyjne nawiewane jest do pomieszczenia,
- okapy indukcyjne – powietrze indukcyjne nawiewane jest na filtry,
- okapy kompensacyjno-indukcyjne – zarówno indukcyjne, jak i kompensacyjne powietrze nawiewane jest do pomieszczenia jednocześnie.
Najlepsze okapy gastronomiczne
Wybór odpowiedniego okapu do kuchni powinien być uzależniony od urządzeń grzewczych, które znajdują się pod nim, jeśli urządzenie ma odprowadzać zapachy, dym i ciepło znad frytownicy czy kontakt grilla, powinno mieć szerokość stołu gastronomicznego, na którym jest ustawione. Z kolei okapy umieszczane nad piecami powinny być o 20–30 cm szersze, ponieważ te o wymiarach zbliżonych do pieca nie będą wystarczająco efektywne przy otwieraniu urządzenia.