Okapy gastronomiczne nierdzewne

Produktów: 187

Trudno wyobrazić sobie gotowanie w profesjonalnej kuchni bez właściwej wentylacji, którą zapewniają okapy. Zadaniem okapów gastronomicznych jest nie tylko usuwanie nadmiaru pary wodnej znad urządzeń kulinarnych, ale także redukowanie ciepła, zapachów i cząsteczek tłuszczu, unoszących się w powietrzu. Profesjonalne okapy znacznie poprawiają komfort i higienę pracy, a także korzystnie wpływają na bezpieczeństwo osób, które przebywają w kuchni. Obniżają przy tym temperaturę wewnątrz pomieszczenia i jego wilgotność. Dzięki okapom znacznie łatwiej zachować kuchnię w czystości, ponieważ, ulatniające się podczas gotowania, cząsteczki tłuszczu nie osadzają się na meblach, urządzeniach i ścianach. Najlepsze okapy gastronomiczne mają łatwo wymienialne filtry i są wyposażone w łapacze tłuszczu, dzięki czemu ich praca jest bardziej efektywna i wydajna.

 

czytaj więcej

Filtry i Kategorie

Rodzaje okapów gastronomicznych

Okapy gastronomiczne można podzielić (ze względu na miejsce, w którym się je montuje) na dwa rodzaje: centralne oraz przyścienne. Okapy centralne są instalowane na środku kuchni nad urządzeniami gastronomicznymi, a przyścienne pojawiają się w tych kuchniach, w których ciąg kuchenny znajduje się przy ścianie. Mogą też mieć różne kształty: skośne, trapezowe, skrzyniowe – i sposoby działania: wyciągowe i nawiewno-wyciągowe. Okapy wyciągowe jedynie odprowadzają powietrze z cząsteczkami tłuszczu na zewnątrz budynku. Z kolei te nawiewno-wyciągowe zapewniają cyrkulację powietrza w pomieszczeniu, czyli wymianę pary z gotowania na czyste powietrze, które dodatkowo obniża temperaturę.

 

Okapy nawiewno-wyciągowe można je podzielić na kilka rodzajów:

  1. okapy kompensacyjne – powietrze kompensacyjne nawiewane jest do pomieszczenia,
  2. okapy indukcyjne – powietrze indukcyjne nawiewane jest na filtry,
  3. okapy kompensacyjno-indukcyjne – zarówno indukcyjne, jak i kompensacyjne powietrze nawiewane jest do pomieszczenia jednocześnie.

Najlepsze okapy gastronomiczne

Wybór odpowiedniego okapu do kuchni powinien być uzależniony od urządzeń grzewczych, które znajdują się pod nim, jeśli urządzenie ma odprowadzać zapachy, dym i ciepło znad frytownicy czy kontakt grilla, powinno mieć szerokość stołu gastronomicznego, na którym jest ustawione. Z kolei okapy umieszczane nad piecami powinny być o 20–30 cm szersze, ponieważ te o wymiarach zbliżonych do pieca nie będą wystarczająco efektywne przy otwieraniu urządzenia.