Urządzenia chłodnicze i mroźnicze

Kwestia przechowywania żywności w odpowiednich warunkach temperaturowych nabiera szczególnego znaczenia w przypadku lokali gastronomicznych. Do ochrony przed zepsuciem mięsa, nabiału i innych produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia służą specjalistyczne urządzenia chłodnicze i mroźnicze. Odpowiednio dobrany sprzęt nie tylko zabezpiecza produkty spożywcze przed psuciem się, ale także gwarantuje im apetyczny wygląd. W tej kategorii towarów znajdziesz zarówno praktyczne lodówki i schładzarki do magazynowania artykułów kulinarnych, jak i specjalne lady i witryny chłodnicze do eksponowania przygotowanych pyszności.

czytaj więcej

Nowe produkty

Faworyci miesiąca

Najlepsze ceny

Najlepsze marki

Lodówki, schładzarki i zamrażarki

Przy urządzaniu sklepów i lokali gastronomicznych trzeba wziąć pod uwagę konieczność zakupu profesjonalnych lodówek i zamrażarek. Przeznaczone do przechowywania w niskiej temperaturze łatwo psujących się produktów żywnościowych szafy i stoły chłodnicze dzięki niewielkim rozmiarom zajmują bardzo mało przestrzeni, można je zatem ustawić w dowolnym miejscu w kuchni.  W wielu barach i restauracjach bardzo przydatne mogą okazać się również komory chłodnicze na odpady. Proces rozkładania się umieszczonych w takich schładzarkach śmieci przebiega wolniej, dzięki czemu restauracyjne powietrze jest wolne od nieprzyjemnych zapachów.

Profesjonalne jadłodajnie powinny także zaopatrzyć się w wygodne i funkcjonalne urządzenia mroźnicze, gwarantujące zachowywanie świeżości produktu i jego walorów smakowych oraz odżywczych przez dłuższy czas. Warto zwrócić uwagę na komfortowe stoły mroźnicze o różnych wymiarach, wyposażone w dwie lub trzy komory. Te praktyczne urządzenia łączą w sobie dwie funkcje – przechowywania zamrożonej żywności oraz możliwości szybkiego przygotowania posiłków na zlokalizowanym w ich górnej części blacie. Możesz u nas zaopatrzyć się również w szafy mroźnicze z pełnymi lub przeszklonymi drzwiami. Są to solidne i wytrzymałe urządzenia, których dodatkową zaletą jest odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Ekspozycja żywności

Poza zapewnianiem optymalnych warunków temperaturowych, właściwie dobrane chłodziarki oraz zamrażarki często są wykorzystywane przez restauratorów oraz właścicieli sklepów spożywczych, piekarni i cukierni jako urządzenia do ekspozycji. Idealnie nadają się do tego płyty i regały chłodnicze oraz mroźnicze, wyposażone w specjalne szybki umożliwiające obejrzenie przez klienta produktu bez konieczności jego wyjmowania. Podobną funkcję pełnią również witryny mroźnicze i nadstawki chłodnicze, w których możesz umieścić przeznaczone na sprzedaż produkty mięsne, a także ciasta i własnoręcznie przygotowane sałatki.