Grille lawowe

Produktów: 18

Wielu klientów profesjonalnych lokali gastronomicznych chciałoby cieszyć się smakiem grillowanych potraw przez cały rok. Stanowiące odmianę rusztów gazowych grille lawowe są w stanie spełnić ich oczekiwania. Zakup takiego sprzętu to same korzyści dla prowadzonej przez Ciebie jadłodajni. Dzięki niemu goście będą tłumnie odwiedzać Twój lokal w poszukiwaniu unikalnych wrażeń smakowych, których są pozbawieni w okresie jesienno-zimowym. Warto mieć świadomość, że gazowe rożna w wielu sytuacjach sprawdzają się znacznie lepiej niż tradycyjne paleniska. Przede wszystkim cechuje je wygoda i łatwość obsługi, a także maksymalnie skrócony czas przygotowywania posiłków. Dowiedz się, jakie są inne zalety rusztów lawowych.

czytaj więcej

Filtry i Kategorie

Grill lawowy to doskonała alternatywa dla analogicznych urządzeń elektrycznych lub rozpalanych drewnem opałowym. Dysponuje on wszelkimi walorami grilla gazowego, a dodatkowo dla wzmocnienia jego funkcjonalności do znajdujących się przy nim palników domontowano kamienie lawowe. Gwarantujemy, że będziesz zadowolony z efektów pieczenia mięsa za pomocą takiego grilla.

Ekonomiczne i ergonomiczne grille lawowe

Grille lawowe to urządzenia o wielu zaletach. Są wydajne i sprawne w działaniu, a ich obsługi można nauczyć się w parę minut.  Powierzchnia rusztu nagrzewa się w błyskawicznym tempie, a sam proces pieczenia uległ maksymalnemu skróceniu do niezbędnego minimum.  Krótki czas przygotowywania posiłków na ruszcie lawowym nie przekłada się na obniżenie walorów smakowych oraz odżywczych dań mięsnych i warzywnych. Przeciwnie, przygotowane w ten sposób potrawy wolne są od wszelkich szkodliwych substancji, w tym związków rakotwórczych, powstających w trakcie spalania węgla, brykietu i innych podpałek. Spożywanie posiłków z takiego grilla korzystnie wpływa na zdrowie, dostarczając spożywającym je osobom wszelkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.

Dołączone do rusztu kamienie lawowe pozytywnie oddziałują na stan techniczny urządzenia, gwarantując mu dłuższą żywotność oraz bezawaryjność. Cechuje je porowata struktura, umożliwiająca im efektywne wchłanianie kapiącego z mięsa tłuszczu. To pozwala na maksymalne obniżenie ryzyka zapalenia się oraz wydzielania toksycznych substancji. Takie kamienie nie wymagają też czyszczenia. Po zakończeniu grillowania zostawia się po prostu jeszcze na chwilę zapalony panik nagrzany do maksymalnej temperatury. Wszelkie zanieczyszczenia i zabrudzenia znikną już po kilku minutach. W ten sposób można zaoszczędzić czas i pieniądze wydane na środki czystości.

Grill lawowy – same korzyści, tylko jeden minus…

Na tym lista zalet grilla lawowego jednak się nie kończy. Oto kolejne jego walory w telegraficznym skrócie:

  • taniość eksploatacji;
  • przydatność w profesjonalnych kuchniach, gdzie przygotowuje się duże ilości pieczonych potraw mięsnych i warzywnych;
  • możliwość wykorzystywania kamieni lawowych razem z płytami żeliwnymi;
  • dostępność funkcji smażenia i opiekania potraw tradycyjnie przygotowywanych przy użyciu kuchenek gazowych lub elektrycznych;
  • możliwość dokładnego ustawienia parametrów pieczenia.

Tak bogate w zalety urządzenie jak grill lawowy ma właściwie tylko jedną wadę. Jest nią szybkość przygotowywania posiłków. Jeśli dla Twoich gości poza samą degustacją atrakcyjne jest również samo czekanie na potrawę, nie będą mogli nacieszyć się nim zbyt długo.