Kufle i pokale

Produktów: 20

Niezbędnym wyposażeniem każdego lokalu gastronomicznego, w którym podaje się alkohol są kufle i pokale do piwa . Każdy z gatunków chmielowego trunku zasługuje bowiem na to, by serwować go w odpowiednim szkle. Poza tym, piękny kufel czy kieliszek do piwa na niskiej nóżce sprzyjają zachowywaniu właściwej temperatury trunku, uwypuklają jego smak i aromat. Wszystko to składa się na jeszcze przyjemniejszą degustację. Choć nie każdy o tym wie, kufle do piwa są odpowiednie tylko do serwowania lagerów. Tzw. piwo marcowe najlepiej smakuje z wysokiego kufla, z solidnym uchem. Z kolei niższe kufle do piwa, bardziej pękate i z grubszego szkła, idealnie sprawdzają się do serwowania piw miodowych, koźlaków czy grzańców. Pokale do piwa są natomiast delikatniejsze, bardziej wyrafinowane. Powstają z cieńszego i delikatniejszego szkła niż kufle, dlatego i serwowane w nich piwa powinny być nieco subtelniejsze. W pokalu najlepiej smakują pilznery, lagery i koźlaki. Warto z obu rodzajów szkła stworzyć zestaw i stosować je stosownie do okazji.

czytaj więcej

Filtry i Kategorie

Trudno nie zgodzić się z tym, że ostatnio piwa(szczególnie rzemieślnicze) przeżywają swój renesans. Coraz chętniej, zarówno kobiety, jak i mężczyźni, sięgają po nie w knajpach, a i w sklepach coraz częściej można je znaleźć na półkach. Piwo przestało już być pospolitym napojem, który towarzyszy kiełbasie z grilla albo miejskiemu festynowi, podczas którego serwuje się je w plastikowych kubeczkach. W związku. tym, piwo zasługuje na odpowiednie traktowanie: serwowanie w odpowiedniej temperaturze, z idealną pianką i dobrze dobranym szkłem. No właśnie: jakie szkło wybrać do piwa ciemnego, a które będzie pasowały do jasnego pszenicznego?

Solidne kufle do piwa

Porządny kufel do piwa łatwo rozpoznać po jego ciężarze. Powinien być wykonany z grubego szkła i mieć solidne dno. Cechą charakterystyczną tego rodzaju szkła gastronomicznego jest również duże, łatwe do chwycenia ucho. Bez niego ciężka szklanica mogłaby się wyśliznąć z ręki. Jak więc rozpoznać dobry kufel do piwa?

  • Zwracaj uwagę na szkło, z jakiego jest wykonany: powinno być grube.
  • Szukaj kufli z grubym solidnym dnem: może mieć nawet kilka centymetrów, ale bez niego łatwo potłuc naczynie.
  • Spójrz na rozmiar ucha: powinna się w nim bez trudu zmieścić nawet sporych rozmiarów dłoń.

Kufle do piwa nie zawsze choć szklane. Na pewno zdarzało Ci się pić grzańca z małego, ceramicznego naczynka. Co prawda wygląda pięknie i jest nieco poręczniejsze, ale szklane kufle do piwa mają swoje niepodważalne zalety. Przede wszystkim są uniwersalne – możesz w nich serwować piwa o każdej porze roku i zawsze będą się dobrze prezentowały. Z łatwością utrzymasz je w czystości, możesz myć w zmywarce, a masywnego szkła nie trzeba zbyt długo polerować, bo zacieki ze zmywani rzadko się na nim osadzają. Nie można też zapomnieć, że szklanica do piwa nie może zmieniać zapachu trunku, a kufle taką właśnie cechę mają.

Eleganckie pokale do piwa

Co prawda pokale do piwa są również popularne co kufle, ale często mówi się o nich jako szkle bardziej eleganckim, wyrafinowanym. Nic dziwnego pokal to smukła, wysoka szklanka na niskiej nóżce, którą wykonuje się z cienkiego szkła. Pokale nadają się najlepiej do serwowania lagerów (ciemniejszych odmian), ale sprawdzą się też do pilznerów czy koźlaków. Dzięki oryginalnemu kształtowi, pokale eksponują klarowność piwa, utrzymują piankę na dłużej, a jeśli trzyma się ja za nóżkę – nie zmieniają temperatury trunku. Jak wybrać dobry pokal do piwa?

  • Przyjrzyj się rodzajowi szkła: powinno być krystalicznie przejrzyste.
  • Zwróć uwagę na wytrzymałość szkła: istnieją mniej i bardziej odporne rodzaje szkła.