Otwieracze blatowe

Produktów: 10

Nie wszystkie puszki czy konserwy, które można dostać w sklepach mają uchwyty umożliwiające ich łatwe otworzenie. Poza tym, to nie zawleczka na wieczku powinna być czynnikiem decydującym przy zakupie produktów, zwłaszcza jeśli nie trafią one do domowej spiżarni, ale profesjonalnego lokalu gastronomicznego. Dlatego niezbędnym elementem wyposażenia kuchni powinny być otwieracze blatowe. Znacznie usprawniają przygotowywanie posiłków z użyciem produktów konserwowych, a ich używanie jest dziecinnie proste. Otwieracze blatowe to nie to samo, co zwykły otwieracz do konserw, ponieważ montuje się ja na brzegu blatu, dzięki czemu można zapomnieć o szperaniu w szufladach. Najlepiej, jeśli taki otwieracz blatów jest wykonany ze stali nierdzewnej, ma solidne mocowanie, a jego konstrukcja pozwala na użycie jak najmniej siły do otworzenia puszki. Dobrze również, jeśli można nim otworzyć puszki o różnej wielkości, czyli jeśli ma możliwość regulacji. W ten sposób zyskujesz przyrząd, który będzie ci służył przez lata.

czytaj więcej

Filtry i Kategorie

Do użytku domowego w zupełności wystarczy mały otwieracz do konserw do przechowywania w szufladzie. Trudno jednak wyobrazić sobie otwieranie w ten sposób wielu puszek każdego dnia w profesjonalnej kuchni. Dlatego rozwiązaniem odpowiednim dla profesjonalistów, są otwieracze blatowe, które można zamontować na stałe, np. w spiżarni sąsiadującej z kuchnią. Wtedy też mniejsze znaczenie przy wyborze ma design przyrządu, a zdecydowanie ważniejsza jest jego funkcjonalność, solidne wykonanie i trwałość. Wybierając taki gadżet trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na to, z jakiego materiału jest wykonany (najlepiej, żeby była to stal nierdzewna), a także na możliwość regulacji. Jeśli ma być zamontowany na blacie, musi być do niego dokładnie dopasowany i dociśnięty. Ponadto powinien też mieć możliwość dostosowania wysokości ostrza tak, żeby można w nim było wygodnie otworzyć zarówno małą puszkę, jak i konserwę dużych rozmiarów. Na co jeszcze zwracać uwagę, wybierając otwieracz blatowy?

Jak wybrać solidny otwieracz blatowy, który posłuży na lata?

Otwieracz blatowy działa na tej samej zasadzie, co zwykłe otwieracze do konserw. Zamontowane w nim ostrze przebija wieczko puszki, przez możliwe jest jego usunięcie. Zwykle czynność ta wymaga użycia siły, ale jeśli wybierzesz profesjonalny otwieracz blatowy, możesz o tym zapomnieć. Specjalne pokrętło i solidny nóż sprawiają, że do otworzenia puszki potrzeba minimalnego wysiłku.

Nie można też zapominać o względach bezpieczeństwa. Mocowanie otwieracza do blatu musi być stabilne, żeby puszka nie wyślizgnęła się spod niego i przyrząd nie mógł spaść. To bardzo ważne, krawędzi konserw są przecież ostre, a przyrząd do otwierania może sporo ważyć. Warto też zwrócić uwagę na cenę gadżetu. Solidny otwieracz blatowy nie może być tani, ponieważ sama stal nierdzewna, z której powstaje jest drogim materiałem. Zakup takiego urządzenia trzeba potraktować jak inwestycję, która zwraca się w postaci oszczędności czasu. Poza tym, jeśli wybierzesz rozsądnie, koszt zakupu poniesiesz raz, a otwieracz blatowy będzie służył długie lata.

Jak zatem wybrać najlepszy otwieracz blatowy?

  1. Zwracaj uwagę na to, żeby był wykonany ze stali nierdzewnej.
  2. Przyjrzyj się sposobowi mocowania do blatu (powinno mieć możliwość regulacji).
  3. Wybierz urządzenie, którym otworzysz puszki różnej wysokości.
  4. Sprawdź, czy ma możliwość regulacji wysokości, żeby można było go używać w wygodny sposób.