Profesjonalne szpatułki cukiernicze

Produktów: 48

Szpatułki cukiernicze to małe, ale niezwykle przydatne akcesoria kuchenne. Służą do serwowania i przygotowywania ciast, deserów, tortów i innych potraw. Wyglądem przypominają narzędzia budowlane, stąd ich nazwa. Szpatułki cukiernicze ułatwiają wykładanie ciasta na blachę, rozprowadzenie na nim kremu czy smarowanie polewą. Wśród dostępnych rodzajów szpatułek znajdziesz: szpachle, łopatki do mieszania, rózgi czy skrobki do kremów. Mają różne kształty, rozmiary i mogą być wykonane z różnych materiałów. Najlepsze będą profesjonalne szpatułki cukiernicze z solidnymi uchwytami i końcówką wykonaną ze stali nierdzewnej. Te będą służyły najdłużej. Jeśli jednak wolisz lżejsze akcesoria, które można dodatkowo myć w zmywarce, postaw na szpatułki silikonowe. Możesz nimi wyłożyć ciasto na blachę, wymieszać krem i wykonać wiele innych czynności, w trakcie których nie musisz się obawiać o możliwość zarysowania naczyń. Co ciekawe są również nowoczesne szpatułki cukiernicze, wykonane z poliglasu i drewniane szpatułki do rozprowadzania ciasta, które wyglądem przypominają cieniutki wałek z rączką.

czytaj więcej

Filtry i Kategorie

Zarówno profesjonalnemu cukiernikowi, jak i amatorowi wypieków trudno się obyć bez szpatułek cukierniczych. W końcu, żeby ciasto pięknie wyrosło, musi być idealnie równo rozprowadzone, a urodzinowy tort będzie się prezentował zniewalająco, jeśli do jego udekorowania użyjesz narzędzi, które gładko rozprowadzą polewę. Najlepiej stworzyć cały zestaw akcesoriów przy pomocy których wykonasz wszystkie czynności związane z pieczeniem. Niezbędna i najbardziej podstawowa jest szpatułka do mieszania. Dobrze, jeśli będzie miała silikonową końcówkę, bo dzięki niej niczego nie porysujesz. Taką szpatułką można również wykładać masę do formy, a także je wygładzać, ale będzie to mało poręczne. Jest za to wiele innych szpatułek, z pomocą których zrobisz to szybko i sprawnie. Zatem do czego służą szpatułki, jakie są ich rodzaje i jak ich używać?

Do czego służą szpatułki cukiernicze i jak ich używać?

Długa, wąska szpatułka służy do wykładania i wyrównywania masy zarówno między piętrami deseru, jak na górze i po bokach. Ma charakterystyczne, okrągłe ostrze, dzięki któremu łatwiej jest manewrować przyrządem. Są również mniejsze szpatułki cukiernicze, służące do wykonywania dekoracji z różnego rodzaju ciast. W ich przypadku najważniejsza jest poręczność: powinny być lekkie i dobrze leżeć w dłoni. Jeśli zależy ci na oszczędzaniu czasu, z pewnością bardziej zadowolony będziesz ze szpatułek cukierniczych, które można myć w zmywarce, czyli silikonowych. Są odporne na wysokie temperatury, dlatego nie musisz się obawiać wyjmowania z ich pomocą gorącego ciasta z blachy.

 

Z pomocą szpatułki cukierniczej przygotujesz różnego rodzaju desery zarówno pieczone, jak i na zimno. Profesjonalni cukiernicy używają ich także do dekorowania wypieków, szpachlowania tortów czy robienia czekoladek. Można by wymienić wiele różnych rodzajów szpatułek cukierniczych, a każdy z nich będzie miał inne cechy charakterystyczne, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem. Jednak najlepsze szpatułki cukiernicze wyróżnia to, że:

  • są lekkie i poręczne,
  • mają ergonomiczne uchwyty, które dobrze leżą w dłoni,
  • są wykonane z trwałych materiałów (np. stali nierdzewnej),
  • mają dużą odporność zarówno na bardzo niskie, jak i wysokie temperatury.