Maszyny do lodów – na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?

1 marca 2022

Maszyny do lodów to serce każdej lodziarni i cenne wyposażenie kawiarni oraz cukierni. Dobrze dobrane pomagają nie tylko osiągnąć planowany przychód, ale także przygotować lody, które staną się znakiem rozpoznawalnym lokalu i będą sprzyjać rozwijaniu biznes. Ale które maszyny do lodów są najlepsze i na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Maszyny do lodów – co to takiego?

Maszyny do lodów to rozbudowana kategoria produktów. Mieszczą się w niej zarówno automaty do lodów włoskich – najbardziej popularne oraz frezery i samoobsługowe maszyny do lodów. W dodatku każde z tych urządzeń znajdziesz w mniej lub bardziej rozbudowanym wariancie. Tak duży wybór z jednej strony daje możliwość kupienia maszyny w pełni dopasowanej do indywidualnych potrzeb lokalu i Twoich oczekiwań, z drugiej – sprawia, że kupno urządzenia do produkcji lodów jest trudniejsze niż początkowo można by przypuszczać i wymaga poznania przynajmniej podstawowych informacji przed zakupem.

Maszyny do lodów – najpopularniejsze rodzaje

Frezery – maszyny do lodów gałkowych i naturalnych

Frezer (od ang. freeze) to urządzenie do produkcji lodów gałkowych i naturalnych. Działanie maszyny do lodów tego typu polega na napowietrzeniu i schłodzeniu płynnej bazy do lodowego deseru, wcześniej umieszczonej w maszynie. W klasycznym wariancie frezer składa się z komory chłodzącej i mieszadła. Lody przygotowane z jego pomocą trzeba dodatkowo zmrozić w bardzo niskiej temperaturze (do tego służy tzw. szokówka) i przenieść do szafy mroźniczej, dzięki której deser utrzyma swoją formę i smak. Z kolei lody, które mają zostać zaserwowane klientom przekłada się do witryny mroźniczej lub konserwatora.

Frezery dostępne na rynku różnią się. Znajdziesz wśród nich zarówno klasyczne frezery – takie, które opisaliśmy przed chwilą oraz frezery 2 w 1. Te dodatkowo służą do pasteryzacji, czyli poddają deser działaniu wysokiej temperatury mającej wyeliminować groźne drobnoustroje oraz emulgują tłuszcze, gwarantując ich prawidłowe rozpuszczenie i puszystą, kremową konsystencję lodów.

Miej na uwadze to, że pasteryzacja nie jest dodatkiem, a wymogiem. Lody produkowane na sprzedaż muszą bowiem spełniać wymogi sanitarne i normy HACCP, a to zapewnia właśnie proces pasteryzacji. Możesz jednak wybrać, czy lody mają zostać poddane pasteryzacji w tym samym urządzeniu, w którym zostały wyprodukowane, czy w oddzielnym. 

Frezery 2 w 1 z pewnością są łatwiejsze w obsłudze i świetnie pasują do małych lokali, w których każdy metr kwadratowy jest na wagę złota, a zewnętrzny pasteryzator mógłby sprawić, że w lodziarni będzie zbyt tłoczno. Musisz jednak wiedzieć, że taki frezer – ze względu na dodatkową funkcję – potrzebuje więcej czasu na przyrządzenie jednej partii lodów.

Kiedy warto wybrać frezery do lodów?

  • Kiedy planujesz produkcję lodów gałkowych i/lub naturalnych.
  • Do lokalu, w którym chcesz serwować mniejszą ilość, ale za to wyjątkowych lodów, także w niszowych smakach.
  • Jeśli w swoim modelu biznesowym przewidujesz tworzenie lodów opartych na własnej recepturze.
  • Frezery 2 w 1 są świetne do małego lokalu, w którym brakuje miejsca na zewnętrzny pasteryzator.

Maszyny do włoskich lodów

To najpopularniejsze maszyny do lodów typu soft, które znamy doskonale z nadmorskich stoisk i mobilnych lodziarni. Działanie maszyny do lodów tego typu również opiera się na schładzaniu i napowietrzaniu umieszczonej w niej masy lodowej, ale po przyrządzeniu jest ona przechowywana wewnątrz urządzenia – aż do momentu naciśnięcia dźwigni i nałożenia lodów bezpośrednio do rożka lub wafelka. Obsługa maszyny do lodów włoskich sprowadza się więc do umieszczenia w niej gotowej, płynnej mieszanki lodowej lub półproduktów na bazie mleka bądź wody oraz operowania dźwignią w taki sposób, by przygotować estetycznie wyglądający deser.

Maszyny do lodów włoskich znajdziesz w wariancie zarówno jedno-, jak i dwukomorowym. Drugi jest o tyle korzystniejszym rozwiązaniem, że umożliwia podawanie lodów w dwóch smakach i deserów „mieszanych”. Musisz jednak wiedzieć, że maszyny do lodów włoskich, przynajmniej te standardowe, wiążą się z pewnymi ograniczeniami. Raczej nie przygotujesz z ich pomocą jedynych w swoim rodzaju lodów, z którymi wyróżnisz się spośród konkurencji. Za to masz pewność, że ich smak i wygląd Cię nie zaskoczy – każdy deser będzie równie dobry. Chyba że zdecydujesz się na wyposażenie lodziarni w nowoczesne maszyny do lodów włoskich – z możliwością dodawania zmiksowanych owoców i tworzenia unikalnych mieszanek, dzięki niezależnym układom sterującym i udoskonalonej budowie cylindrów.

Kiedy warto wybrać maszyny do lodów włoskich?

  • Kiedy zależy Ci na szybkości przygotowania lodów i niezakłóconej powtarzalności w ich smaku.
  • Gdy w lokalu lub budce jest niewiele miejsca na maszynę do lodów.
  • Jeśli oczekujesz mobilności i kompaktowości urządzenia do lodów.

Samoobsługowe maszyny do lodów

W lokalach, w których panuje duży ruch i część czynności oddaje się klientom do samodzielnego wykonania oraz centrach handlowych i na festynach – tu świetnie sprawdzi się samoobsługowa maszyna do lodów. Z zainstalowanym automatem do przyjmowania pieniędzy lub żetonów uruchamia się dopiero po umieszczeniu w niej wymaganej opłaty.

Obsługa maszyny do lodów tego typu wygląda następująco – po zapłacie za deser klient w wyznaczonym polu stawia podany mu przez automat kubeczek, a ten rozpoczyna dozowanie porcji lodów. Dzięki odpowiednim zabezpieczeniom nie ma mowy o uruchomieniu maszyny przez nieupoważnione do tego osoby. Wiele modeli wzbogacono o funkcję autoczyszczenia, w ramach której maszyna do lodów samodzielnie uruchamia przepłukanie i sterylizację zbiornika i cylindrów mrożących.

Sprawdź, czego jeszcze potrzebuje Twoja lodziarnia. Przeczytaj artykuł „Jak wyposażyć lodziarnię?”.

Na jakie parametry zwrócić uwagę, wybierając urządzenie do produkcji lodów?

  • W pierwszej kolejności wybierz rodzaj maszyny do lodów, wykorzystując podane przez nas do tej pory informacje i wskazówki.
  • Kiedy już postawisz na jeden rodzaj maszyny do lodów – frezer, maszynę do lodów włoskich lub samoobsługową, zwróć uwagę na moc urządzenia. Z reguły im wyższa, tym wydajniejsza praca maszyny. Tańsze maszyny do lodów charakteryzuje moc na poziomie 150-400 W. Droższe – nawet 1250 W.
  • Wydajność energetyczna – ta też ma duże znaczenie. Energooszczędne maszyny do lodów przyniosą Ci sporą oszczędność w „zwracających się” kosztach eksploatacji.
  • Wielkość jednorazowego wsadu w maszynie – decyduje o tym, ile lodów przygotujesz z umieszczonej w maszynie mieszanki lodowej. Wielkość wsadu musi być dopasowana do intensywności użytkowania urządzenia i liczby klientów decydujących się na lodowy deser. Miejsca we wsadzie nie może być zbyt mało, bo wtedy konieczne będzie jego częste uzupełnianie, a to znacząco opóźni proces przygotowania lodów i może zirytować gości. Z kolei zbyt duży wsad stwarza ryzyko marnowania półproduktów. Pojemność zbiornika wyraża się w litrach lub kilogramach. Ta w najpopularniejszych urządzeniach do produkcji lodów wynosi około 6l (lub 4 kg).
  • Czas przygotowania lodów – im krótszy, tym lepiej. To ważne zwłaszcza w popularnych lokalach, odwiedzanych przez setki klientów dziennie. Droższe urządzenia przygotują dużą porcję lodów w około 30 minut, tańsze – około 60 minut.
  • Metoda chłodzenia – znajdziesz bowiem maszyny do lodów chłodzone wodą lub powietrzem. Zarówno jedno, jak i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Chłodzenie wodą jest wydajniejsze, ale generuje większe opłaty eksploatacyjne, a powietrzem – łatwiejsze, tańsze, ale mniej efektywne i generujące nieco więcej hałasu.
  • Wymiary – choć może wydawać się to oczywiste, trzeba o tym wspomnieć: maszyna do lodów musi pasować do Twojego lokalu i zostawić przestrzeń na pozostałe elementy wyposażenia lodziarni. Dlatego zanim urządzisz swoją przyszłą lodziarnię, przygotuj projekt zaplecza.
  • Opcja przygotowania innych deserów – chcesz, by goście Twojej lodziarni mogli wypróbować również innych lodowych deserów? Sprawdź, czy interesujący Cię model maszyny do lodów oferuje więcej niż jeden typ produktów do przygotowania. Wiele urządzeń umożliwia serwowanie m.in. mrożonej kawy, jogurtu, sorbetu i soku lodowego.
  • Małe, ale równie ważne elementy – na ogólny komfort korzystania z maszyny do lodów i jakość serwowanych przez nią deserów wpływa rodzaj wykorzystanych mieszadeł, materiał, z jakiego wykonano pojemnik na lody i obudowę, obecność czujników sygnalizujących m.in. poziom masy lodowej w zbiorniku, funkcja autoczyszczenia czy dostępność części zamiennych. Zatem i na te elementy zwróć uwagę, wybierając przyszłe urządzenie do produkcji lodów.

Najlepsze maszyny do lodów, czyli jakie?

Pamiętaj, że najlepsze maszyny do lodów to nie takie, które mają najwyższe parametry i pochodzą od najbardziej renomowanych producentów, ale te, dopasowane do charakteru Twojej działalności i Twoich potrzeb. Inne urządzenie do produkcji lodów sprawdzi się w mobilnej, nadmorskiej lodziarni otwartej wyłącznie w sezonie, a inne w craftowej lodziarni w centrum miasta. Innej maszyny potrzebuje kameralna kawiarnia, a innej cukiernia z kilkoma lokalami i dużym budżetem.

Dlatego zanim zdecydujesz się na kupno maszyny do lodów, określ charakter swojego lokalu gastronomicznego oraz swoje biznesowe plany, a później, zgodnie z tym i podanymi przez nas informacjami, wybierz konkretny rodzaj i model maszyny do lodów – o takich parametrach, jakich rzeczywiście potrzebujesz i z których skorzystasz.