6 października 2017
Profesjonalne urządzenia znajdujące się w lokalach gastronomicznych wymagają odpowiedniej dbałości. Jeżeli zależy Ci na tym, aby działały one prawidłowo, to musisz stale dbać o ich stan techniczny. Jednym z najważniejszych zabiegów jest...
Porady biznesowe
12 maja 2017
Jeśli zadamy sobie pytanie, gdzie ówcześnie ludzie spędzają najwięcej czasu, to odpowiedź wydaje się jasna. Jeśli dodamy do tego kwestię, co jest głównym źródłem wyszukiwania informacji, wszystko staje się jeszcze bardziej klarowne....
8 maja 2017
Dobrze znane powiedzenie głosi, że "jeżeli masz słaby produkt i dobry marketing, to sprzedasz jeden raz, natomiast jeśli masz dobry produkt i słaby marketing, to nie sprzedasz ani razu". Podobnie rzecz ma się w branży gastronomicznej. Zarówno w...
28 kwietnia 2017
Początek maja wiąże się dla wielu z nas z długim weekendem, który najczęściej przeznaczamy na odpoczynek wśród rodziny i znajomych. Ten czas to także ważny okres w branży gastronomicznej. Początek piątego miesiąca roku rozpoczyna na dobre sezon...
3 marca 2017
Przy funkcjonowaniu profesjonalnej restauracji, kawiarni oraz innych lokali gastronomicznych, bardzo ważna jest odpowiednia komunikacja z klientami. Pozwala to Twoim gościom wypowiedzieć się na temat jakości świadczonych usług, obsługi, wyglądu...
7 lutego 2017
Chciałbyś w pełni zadowolić swoich klientów? Jeśli prowadzisz lokal, w którym oferujesz tzw. "fast foody", nie możesz zapominać o jakości oferowanych produktów. W zamyśle, tego typu obiekty oferować mają przede wszystkim jedzenie przygotowywane...
30 stycznia 2017
Pizzeria to jeden z najbardziej popularnych i lubianych typów lokali gastronomicznych. Ze względu na dużą liczbę tych miejsc - zwłaszcza przy sporej konkurencji w dużych miastach - niezbędne jest wykonanie czynności, które pozwolą wyróżnić się...
20 stycznia 2017
Chciałbyś dopasować się do coraz większych wymagań klientów? Dobrym pomysłem może być wprowadzenie zimowych akcentów. Jednym z najbardziej popularnych rozwiązań jest zastosowanie zimowego menu. Tego typu działanie to nie tylko akcja...
13 stycznia 2017
Osoby zarządzające obiektami handlowymi powinny w pewnych sytuacjach wcielić się w rolę klienta. Dotyczy to w szczególności sklepów i lokali gastronomicznych, np. restauracji czy kawiarni. Wchodząc w rolę klienta, łatwo można zorientować się...
16 grudnia 2016
Ostatni miesiąc roku niezmiennie kojarzy się w Polsce głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Świąteczny klimat i wystrój obecny jest nie tylko w domach, ale także niemal we wszystkich miejscach publicznych. W tym miejscu warto zadać sobie...
25 listopada 2016
Prowadząc restaurację, kawiarnię lub inny lokal gastronomiczny, nie możesz osiadać na laurach. Nawet jeśli przez Twój lokal przewija się spora liczba zadowolonych klientów, powinieneś dołożyć wszelkich starań, aby nieustannie tę liczbę...
17 listopada 2016
Jeśli oferujesz klientom produkt, to Twoim celem jest sprzedać go jak najwięcej. Aby osiągnąć ten cel, musisz zaplanować wiele istotnych rzeczy. Jedną z najistotniejszych jest odpowiednia prezentacja Twojego produktu. Duże znaczenie ma to w...
9 listopada 2016
Specyfika położenia Polski na mapie świata sprawia, że od listopada do lutego przez większą część dnia panuje zmrok. Wielu z nas popada z tego powodu w jesienno-zimową depresję, pojawia się pogorszenie nastroju i apatia. Jest to jednak okres,...
4 listopada 2016
Jeśli chcesz, aby Twój lokal gastronomiczny był odpowiednio wypromowany i lubiany przez klientów, to powinieneś wykorzystać możliwości jakie daje internet. Współcześnie, najwięcej czasu internauci spędzają na portalach społecznościowych, które...
13 października 2016
O tym jak popularny jest Facebook na świecie, najlepiej świadczą liczby. Na całym świecie zarejestrowanych na nim jest ponad 1,6 miliarda aktywnych użytkowników, z czego ponad miliard odwiedza go codziennie. W Polsce liczba użytkowników...
30 września 2016
Aby odpowiedzieć na pytanie postawione w tytule, należy postawić się w dwóch zasadniczo odmiennych rolach. Inne zdanie na temat umiejscowienia lokalu gastronomicznego mogą mieć jego właściciele i ludzie nim zarządzający, a odmienne jego...
7 września 2016
Wyobraź sobie, że jesteś w obcym mieście na wakacjach, podczas wizyty u znajomych lub z innej okazji. Wyobraź sobie, że przeprowadziłeś się do innego miejsca. Wyobraź sobie, że zapraszasz w ciekawe miejsce bliską Ci osobę. Wyobraź sobie, że...
3 sierpnia 2016
Prowadząc działalność gastronomiczną, niezależnie od tego jakiego typu lokalu jesteś właścicielem, musisz pamiętać o zachowaniu spójności. Wszystkie elementy muszą do siebie pasować, aby klient miał jasność i pewność, że znajduje się we...
11 lipca 2016
Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga odpowiednich relacji z klientami, które pomagają w budowaniu trwałych więzi i stałej grupy osób, które odwiedzają nasz lokal. Warto zastanowić się, jak te relacje stworzyć i utrzymać na dobrym, wysokim...
6 lipca 2016
Wiele restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych przyciąga swoich klientów hasłem "Czuj się jak u siebie w domu". Warto zastanowić się, co to stwierdzenie naprawdę znaczy. We współczesnych czasach niemal w każdym domu znajduje się...
22 czerwca 2016
W krajach Europy Zachodniej, a w szczególności na Wyspach Brytyjskich, bardzo popularne jest oglądanie wydarzeń sportowych w gronie znajomych. Pasjonaci sportu gromadzą się w specjalnie przystosowanych do tego sport barach, gdzie wspólnie...
15 czerwca 2016
Jeśli zastanawiasz się, jak poprawić jakość obsługi w Twojej restauracji lub innym lokalu gastronomicznym, warto zdecydować się na badanie z wykorzystaniem "tajemniczego klienta". Jest to coraz bardziej popularna metoda zbierania informacji na...
8 czerwca 2016
Właściciele hoteli już od dawna zauważają tendencję, że hotele nie są wyłącznie miejscami do noclegu i odpoczynku. We współczesnych czasach hotel pełni wiele innych funkcji. Szczególnie dla klientów biznesowych, oferta hotelowa powinna być jak...
25 maja 2016
Na sukces w prowadzeniu kawiarni składa się wiele elementów. Lokal musi być dobrze zlokalizowany, wyposażony w odpowiednie urządzenia, muszą w nim pracować doświadczeni pracownicy. Warto skupić się jednak na rdzeniu naszego produktu, a więc na...
10 marca 2016
Z pewnością wielu z nas marzy o otworzeniu swojego biznesu. Ciekawym pomysłem na własną działalność jest założenie pizzerii. Miejsca, w których sprzedaje się jedzenie przeznaczone dawniej dla włoskiej biedoty, robią w XXI wieku furorę na całym...