Prowadzisz lokal? Bądź spójny i jednolity 

 

Prowadząc działalność gastronomiczną, niezależnie od tego jakiego typu lokalu jesteś właścicielem, musisz pamiętać o zachowaniu spójności. Wszystkie elementy muszą do siebie pasować, aby klient miał jasność i pewność, że znajduje się we właściwym miejscu. Dotyczy to wielu czynników, które ułożone właściwie, spójnie i jednolicie, świadczą o przemyślanym pomyśle na funkcjonowanie takiego lokalu.

 

Dobrym przykładem może być restauracja, która w zamiarze ma uchodzić za elegancką i ekskluzywną. Jest to zadanie niezywkle trudne, bowiem jeden niewłaściwy ruch może przekreślić końcowe wrażenie klienta. Jeśli chcesz, aby taki lokal był w odpowiedni sposób postrzegany, to wszystkie działania i decyzje podejmowane przez właściciela, muszą być jednolite i spójne.

 

Restauracja czy kawiarnia, która definiuje siebie jako lokal dla klientów z górnej półki, powinna od samego początku, czyli wejścia klienta do lokalu, aż do momentu opuszczenia lokalu przez gościa prezentować się spójnie. Warto pamiętać o tym, że klient zapamiętuje przede wszystkim początek i koniec swojej wizyty. Nie oznacza to jednak, że momenty "pośrednie" zapomina i można je pominąć w budowaniu jego wrażenia.

 

Wysokiej jakości lokal gastronomiczny powinien przede wszystkim być spójny jeśli chodzi o wyposażenie. Niedopuszczalne jest, aby którykolwiek z elementów był niedopasowany do pozostałych. Klienci stykają się głównie ze stolikami i krzesłami, które powinny pochodzić od tego samego producenta i cechować się jednolitym designem. Ważne jest również, aby były stylistycznie dopasowane do ogólnego wystroju wnętrza.

 

Kolejnym ważnym elementem jest również ocena Twoich pracowników przez klientów. Jeśli chcesz, aby Twój lokal stał na wysokim poziomie, to warto wprowadzić pewne standardy zarówno w sposobie obsługi, jak i wyglądzie pracowników. Jednolite uniformy dla kelnerów i innych pracowników sprawiają wrażenie spójności i pozytywnie oddziałują na Twoich gości.

 

Pamiętaj, że budowanie spójności w lokalu gastronomicznym jest jak układanie kostek domina. Niezależnie od tego, na którym etapie popełnisz błąd, efekt będzie taki sam - cała konstrukcja natychmiast runie. Nie trzeba przypominać, jak trudne jest budowanie jej od początku.

BLOG

Zadzwonimy do Ciebie!

Zostaw numer telefonu a oddzwonimy do Ciebie najszybciej jak to możliwe.

lub zadzwoń
Wojciech 881 964 422
Krystian 881 953 888
Ryszard 790 774 422