Blog gastronomiczny

Lubisz przygotowywać drinki? Ucz się od najlepszych
Lubisz przygotowywać drinki? Ucz się od najlepszych

27 października 2016
  Współcześnie przygotowywanie drinków stało się nie tylko podstawową umiejętnością barmanów. Nie jest to już standardowy proces, jaki można było kiedyś obserwować w barach czu pubach. Obecnie jest to sztuka, której barmani uczą się od swoich...

Burrito, kuchnia meksykańska - wszystko znajdziesz tutaj
Burrito, kuchnia meksykańska - wszystko znajdziesz tutaj

20 października 2016
  Chcesz poczuć się jak w Meksyku lub w Kalifornii? Wcale nie musisz wydawać wielu pieniędzy i jechać przez pół świata, żeby zasmakować tamtejszej atmosfery. Jednym z ważnych elementów powyższych regionów świata jest tamtejsza kuchnia, której...

Twojego lokalu nie ma na Facebooku? Napraw ten błąd
Twojego lokalu nie ma na Facebooku? Napraw ten błąd

13 października 2016
  O tym jak popularny jest Facebook na świecie, najlepiej świadczą liczby. Na całym świecie zarejestrowanych na nim jest ponad 1,6 miliarda aktywnych użytkowników, z czego ponad miliard odwiedza go codziennie. W Polsce liczba użytkowników...

Efektywne zarządzanie temperaturą - wszystko, czego potrzebujesz
Efektywne zarządzanie temperaturą - wszystko, czego potrzebujesz

6 października 2016
  Na czym właściwie polega prowadzenie lokalu GASTRONOMICZNEGO? Kiedy zadajemy sobie takie pytanie, możemy dojść do wniosku, że w zasadzie chodzi tylko o jedno - odpowiednie zarządzanie temperaturą. Banalne? Składa się na to jednak szereg...

Odwieczna dyskusja - lokal w centrum czy na uboczu?
Odwieczna dyskusja - lokal w centrum czy na uboczu?

30 września 2016
  Aby odpowiedzieć na pytanie postawione w tytule, należy postawić się w dwóch zasadniczo odmiennych rolach. Inne zdanie na temat umiejscowienia lokalu gastronomicznego mogą mieć jego właściciele i ludzie nim zarządzający, a odmienne jego...

Szukasz wyjątkowych drinków i koktajli?
Szukasz wyjątkowych drinków i koktajli?

15 września 2016
  Na przestrzeni ostatnich lat coraz bardziej popularne stają się lokale, w których można skosztować wysmakowanych, oryginalnych drinków czy koktajli. Mowa o cocktail barach, które często spotykane są pod spolszczoną nazwą koktajl bary. Rosnący...

Strona internetowa w gastronomii - stwórz ją profesjonalnie
Strona internetowa w gastronomii - stwórz ją profesjonalnie

7 września 2016
  Wyobraź sobie, że jesteś w obcym mieście na wakacjach, podczas wizyty u znajomych lub z innej okazji. Wyobraź sobie, że przeprowadziłeś się do innego miejsca. Wyobraź sobie, że zapraszasz w ciekawe miejsce bliską Ci osobę. Wyobraź sobie, że...

Sezon letni w gastronomii - czas zbierania plonów czy początek kłopotów?
Sezon letni w gastronomii - czas zbierania plonów czy początek kłopotów?

24 sierpnia 2016
  Pojęcie sezonowości w gastronomii może się kojarzyć nieco dwuznacznie. W zależności od wielu czynników, może ona przynosić znaczące korzyści, ale czasem przysparza właścicielom lokali gastronomicznych wielu problemów. Najbardziej znanym...

Czystość w gastronomii - jak o nią zadbać?
Czystość w gastronomii - jak o nią zadbać?

10 sierpnia 2016
  Do prawidłowego funkcjonowania lokalu gastronomicznego, niezbędna jest dbałość o wiele elementów. Jednym z nich jest zachowanie odpowiedniego poziomu higieny i czystości. Ma to znaczenie na wielu poziomach. Nie trzeba wspominać o czystości...

Prowadzisz lokal? Bądź spójny i jednolity
Prowadzisz lokal? Bądź spójny i jednolity

3 sierpnia 2016
  Prowadząc działalność gastronomiczną, niezależnie od tego jakiego typu lokalu jesteś właścicielem, musisz pamiętać o zachowaniu spójności. Wszystkie elementy muszą do siebie pasować, aby klient miał jasność i pewność, że znajduje się we...

Pracownicy to Twoja wizytówka
Pracownicy to Twoja wizytówka

11 lipca 2016
  Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga odpowiednich relacji z klientami, które pomagają w budowaniu trwałych więzi i stałej grupy osób, które odwiedzają nasz lokal. Warto zastanowić się, jak te relacje stworzyć i utrzymać na dobrym, wysokim...

Pozwól swoim klientom być online
Pozwól swoim klientom być online

6 lipca 2016
  Wiele restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych przyciąga swoich klientów hasłem "Czuj się jak u siebie w domu". Warto zastanowić się, co to stwierdzenie naprawdę znaczy. We współczesnych czasach niemal w każdym domu znajduje się...

Jak powinien wyglądać sport bar?
Jak powinien wyglądać sport bar?

22 czerwca 2016
  W krajach Europy Zachodniej, a w szczególności na Wyspach Brytyjskich, bardzo popularne jest oglądanie wydarzeń sportowych w gronie znajomych. Pasjonaci sportu gromadzą się w specjalnie przystosowanych do tego sport barach, gdzie wspólnie...

Tajemniczy klient w gastronomii - efektywny sposób na podniesienie jakości
Tajemniczy klient w gastronomii - efektywny sposób na podniesienie jakości

15 czerwca 2016
  Jeśli zastanawiasz się, jak poprawić jakość obsługi w Twojej restauracji lub innym lokalu gastronomicznym, warto zdecydować się na badanie z wykorzystaniem "tajemniczego klienta". Jest to coraz bardziej popularna metoda zbierania informacji na...

Nowoczesny design w hotelu - klucz do sukcesu czy niepotrzebny wydatek?
Nowoczesny design w hotelu - klucz do sukcesu czy niepotrzebny wydatek?

8 czerwca 2016
  Właściciele hoteli już od dawna zauważają tendencję, że hotele nie są wyłącznie miejscami do noclegu i odpoczynku. We współczesnych czasach hotel pełni wiele innych funkcji. Szczególnie dla klientów biznesowych, oferta hotelowa powinna być jak...

Co jest najważniejsze w kawiarni?
Co jest najważniejsze w kawiarni?

25 maja 2016
  Na sukces w prowadzeniu kawiarni składa się wiele elementów. Lokal musi być dobrze zlokalizowany, wyposażony w odpowiednie urządzenia, muszą w nim pracować doświadczeni pracownicy. Warto skupić się jednak na rdzeniu naszego produktu, a więc na...

Wypromuj swój lokal, a osiągniesz wymarzone rezultaty
Wypromuj swój lokal, a osiągniesz wymarzone rezultaty

19 maja 2016
Niezależnie od tego jaki lokal gastronomiczny prowadzisz, czy jest to piekarnia-cukiernia, kawiarnia, restauracja czy inne miejsce, zadbaj o swój wizerunek i marketing. Specjaliści w branży marketingowej mawiają, że "mając słaby produkt, ale dobry...

Chcesz sprzedawać lody? Rób to w profesjonalny sposób
Chcesz sprzedawać lody? Rób to w profesjonalny sposób

12 maja 2016
  [image id=2] Lody i desery lodowe są bardzo popularne i kuszą ludzi w każdym wieku. Szczególnie w okresie wiosenno-letnim ich sprzedaż w cukierniach, lodziarniach, czy kawiarniach jest bardzo wysoka. Chciałbyś w profesjonalny sposób...

Diabeł tkwi w szczegółach - zadbaj o detale
Diabeł tkwi w szczegółach - zadbaj o detale

6 maja 2016
Kiedy chcemy otworzyć własną piekarnię lub cukiernię, zastanawiamy się co będzie niezbędne do prowadzenia takiego lokalu. Na myśl przychodzi w pierwszej kolejności: odpowiednie umiejscowienie sklepu, elegancki wystrój, dobór wykwalifikowanego...

Jak założyć pizzerię?
Jak założyć pizzerię?

10 marca 2016
Z pewnością wielu z nas marzy o otworzeniu swojego biznesu. Ciekawym pomysłem na własną działalność jest założenie pizzerii. Miejsca, w których sprzedaje się jedzenie przeznaczone dawniej dla włoskiej biedoty, robią w XXI wieku furorę na całym...